Musk, Twitter’ı yaklaşık 44 milyar dolara satın almak için sosyal medya sitesiyle bir anlaşma yaptı.

gettyimages-1238367308
Tesla CEO’su Elon Musk, Twitter’ın en büyük hissedarlarından biridir.Getty Resimleri

Tesla CEO’su Elon Musk , dünyanın değişimin Twitter’a geldiğini bilmesini istiyor .

Twitter Pazartesi günü yaptığı açıklamada  , Twitter’ı hisse başına 54,20 dolara nakit olarak satın alacak olan Musk ile bir anlaşmaya vardığını ve etkili sosyal medya sitesini yaklaşık 44 milyar dolar değerinde olduğunu söyledi. Duyuru, Musk’ın Twitter’ın yönetim kurulu üyeliğini reddetmesinin ardından geldi. Twitter’da % 9,2 hisseye sahip olan Musk, şirketin en büyük hissedarlarından biridir.

Twitter’ın Musk ile yaptığı anlaşma, bunun sosyal medya sitesinin geleceği için ne anlama gelebileceğine dair spekülasyonları ateşledi. Satış başlangıçta pek olası görünmüyordu, ancak   Musk’ın potansiyel satın almayı nasıl finanse edeceğine dair daha fazla ayrıntı açıklamasının ardından Twitter yönetim kurulunun teklifi daha ciddiye almaya başladığı bildirildi .

Musk yaptığı açıklamada, “İfade özgürlüğü, işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter, insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital şehir meydanıdır.” Dedi. “Ayrıca, ürünü yeni özelliklerle geliştirerek, güveni artırmak için algoritmaları açık kaynak haline getirerek, spam botlarını yenerek ve tüm insanların kimliğini doğrulayarak Twitter’ı her zamankinden daha iyi hale getirmek istiyorum. Twitter’ın muazzam bir potansiyeli var. kilidini açmak için şirket ve kullanıcı topluluğu.”

Diğer Twitter kullanıcıları gibi Musk da sitede nelerin düzeltilmesi gerektiğine dair düşüncelerini paylaşmaktan çekinmiyor, samimi sözlerini 83 milyon takipçisine tweetliyor. (Takipçiler tarafından ölçüldüğü üzere Musk, Twitter CEO’su Parag Agrawal ve Twitter’ın kurucu ortağı  Jack Dorsey’in toplamından daha fazla sosyal medya nüfuzuna sahip.) Bu tweetler, onun Twitter ile olan aşk-nefret ilişkisine dair fikir veriyor.

Teknoloji endüstrisinde tanınmış bir isim olan Dorsey, Musk’ın Twitter’ı nasıl kullandığına hayranlığını dile getirerek , moğolun sitede “düşüncelerini açıkça” paylaştığını belirtti. Ama Musk’ın açık sözlülüğü de onu sıcak suya düşürdü. 2018’de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Musk’ı Tesla’yı özel olarak almak için “finansman sağlandığını” tweetledikten sonra menkul kıymetler yasasını ihlal ettiği iddiasıyla dava etti . SEC ve Musk , avukatları bu anlaşmayı sona erdirmeye çalışsa da, bazı tweet’lerinin önceden onaylanmasını gerektiren bir anlaşmaya vardı . 

İşte Musk’ın Twitter’da yapabileceği dört değişiklik:

İçerik denetlemesinde ince ayar yapın

Twitter’da neye izin verilip verilmediği, Musk’ın şirketteki hissesini açıklamadan önce hakkında tweet attığı bir konu. Örneğin Mart ayının sonunda Musk, kullanıcıların Twitter’ın ifade özgürlüğünü koruduğuna inanıp inanmadıklarını soran bir anketi tweetledi. Anket sonuçlarının “çok önemli” olacağını söyledi. 

Musk, “İşleyen bir demokrasi için ifade özgürlüğü şarttır. Twitter’ın bu ilkeye sıkı sıkıya bağlı olduğuna inanıyor musunuz?” 2 milyon katılımcının yaklaşık %70’i hayır cevabını verdi. 

İlk Değişiklik, Twitter gibi neye izin verildiği konusunda kendi kurallarını oluşturabilen özel şirketler için geçerli değildir. 2020’de, Twitter’ın CTO’su olan Agrawal,  MIT Technology Review’a  şirketin rolünün “İlk Değişikliğe bağlı kalmak” değil, “sağlıklı bir halka açık sohbete hizmet etmek” olduğunu söyledi.

Takip eden bir tweet’te Musk, “Twitter’ın fiili kamu kent meydanı olarak hizmet ettiği göz önüne alındığında, ifade özgürlüğü ilkelerine uymamak demokrasiyi temelden baltalıyor. Ne yapılmalı?” Ayrıca yeni bir platforma ihtiyaç olup olmadığını sordu.

Musk, Twitter’ın bazı sesleri sansürleyip sansürlemediğini sorgulayan ilk kişi değil. Muhafazakarlar şirketi, 6 Ocak’taki ölümcül Capitol Hill isyanlarının ardından  eski ABD Başkanı Donald Trump’ı yasaklamakla eleştirdi , ancak Dorsey , şiddeti teşvik etme riski nedeniyle yapılan çağrıyı savundu. Bazı Twitter kullanıcıları, Trump’ın platforma geri dönmesine izin vermesi için Musk’ı arıyor.

Musk bu hafta tweet attı “sol ve sağdaki en uç yüzde 10 eşit derecede mutsuzsa, bir sosyal medya platformunun politikaları iyidir.” Twitter’ın bunu nasıl ölçeceği ile ilgili soruları yanıtlamadı.

Musk’ın içerik denetimi üzerinde ne kadar etkisi olabileceği açık bir sorudur. Twitter, politika kararlarının yönetim kurulu veya hissedarlar tarafından belirlenmediğini ve mevcut politikaları tersine çevirme planının olmadığını söyledi. 

Değeri ne olursa olsun, Musk’ın tweetleri tartışmasız olmadı. Musk, 2020’de “çocukların aslında COVID-19’dan bağışık olduğunu” yanlış bir şekilde tweetlediğinde Twitter’ın zararlı koronavirüs yanlış bilgisine karşı kurallarını ihlal etmekle suçlandı. Gerçekte, çocuklar virüsü kapabilir. Twitter, Axios’a tweet’in “kesin” olmadığı için kurallarını ihlal etmediğini söyledi.

Kripto para dolandırıcılığına karşı savaşın

Kripto para dolandırıcılığı Twitter’ın başına bela oldu ve Musk’ı kişisel olarak etkileyen bir sorun.

Dolandırıcılar, insanların kripto para birimini dağıtmasını sağlamak için çeşitli sosyal medya sitelerinde sahte hesaplar kullanarak Musk’ın kimliğine büründü . 2020’de Musk’ın hesabı da bir bitcoin dolandırıcılığına itmek için saldırıya uğrayan yüksek profilli Twitter hesapları arasındaydı. 

Ocak ayında Musk, Twitter’ın kripto spam botlarıyla savaşmak yerine, değiştirilemez jetonları gösteren profil resimleri, bir blok zincirinde doğrulanan varlıklar gibi ürünlere zaman harcadığından şikayet etti. 

“Twitter, kripto dolandırıcıları her ileti dizisinde bir spambot blok partisi düzenlerken, mühendislik kaynaklarını bu bs için harcıyor!?” tweet attı .

Ayrıca, botların Twitter’da “en sinir bozucu tek sorun” olduğunu tweetledi. Perşembe günü Musk,  bir Twitter teklifinin başarılı olup olmadığını tweetledi  “Spam botlarını yeneceğiz ya da denerken öleceğiz!” ve “tüm gerçek insanları doğrula.”

Bir düzenleme düğmesini bırakın

Twitter kullanıcıları, yazım hataları ve diğer sorunlar için tweet’lerini düzenlemenin bir yolunu uzun zamandır istediler, ancak çok istenen özellik, şirketin önceliklerinin başında gelmedi. Twitter, ayda 3 dolarlık  Twitter Blue abonelik planının bir parçası olarak tweet’leri geri almanın bir yolunu içeriyordu .

4 Nisan’da Musk, başka bir anketi tweetleyerek yeniden düzenleme düğmesi fikrini gündeme getirdi. “Düzenleme düğmesi istiyor musunuz” diye tweet attı, evet ve hayır kelimelerini yanlış yazdı. 4 milyondan fazla oy kullanıldı ve neredeyse dörtte üçü bu fikri destekledi. 

Musk, bir düzenleme düğmesinin gerekli olup olmadığı konusunda kendi görüşünü sunmadı. 5 Nisan’da Twitter, geçen yıldan beri bir düzenleme özelliği üzerinde çalıştığını tweetledi – “hayır, fikri bir anketten almadık” Twitter’ın iletişim ekibi göz kırpan bir yüz emojisi ile tweet attı. Şirket, neyin işe yaradığını ve mümkün olduğunu öğrenmek için aracı test etmeye başlayacağını söyledi.

Twitter, daha önce bir düzenleme aracının, insanların tweet’leri paylaşması ve daha sonra anlamlarını değiştirmek için değiştirilmesi gibi sorunlara yol açabileceğine dair endişelerini dile getirmişti. 2020’de Dorsey, Wired’a Twitter’ın muhtemelen asla bir düzenleme düğmesi eklemeyeceğini bile söyledi. 

Dorsey röportajda , “Bir SMS metin mesajlaşma servisi olarak başladık. Bu nedenle, hepinizin bildiği gibi, bir metin gönderdiğinizde, gerçekten geri alamazsınız” dedi . “İlk günlerde bu havayı ve o hissi korumak istedik.”

Görünüşe göre Twitter, bu özelliği öncelik listesinde daha yukarılara çıkarıyor. 4 Nisan’da Agrawal, Musk’ın düzenle düğmesi anketine yanıt vermek için tanıdık bir dil kullandı. 

Agrawal, “Bu anketin sonuçları önemli olacak. Lütfen dikkatlice oy verin” dedi.

Twitter’ın algoritmasını aç

Sosyal medya kullanıcıları, algoritmaların hayatlarını kontrol ettiğinden ve onları Twitter, Facebook ve diğer platformlarda daha fazla zaman geçirmeye ikna ettiğinden şikayet ediyor. Bazı Twitter kullanıcıları, tweetleri kronolojik sırayla görmeyi tercih ediyor. Mart ayında Twitter , kullanıcı şikayetlerinden sonra varsayılan olarak algoritmik beslemeyi gösterecek bir değişikliği geri aldı. 

Musk, Twitter’ın algoritmayı açık kaynak haline getirebileceğini öne sürdü. Musk bunun ne anlama geldiğini belirtmedi, ancak açık kaynaklı yazılımlar serbestçe kullanılabilir ve değiştirilebilir. Fikri 24 Mart’ta yapılan bir ankette ortaya koydu. 1 milyon katılımcının yaklaşık %83’ü evet dedi.

Dorsey, “Hangi algoritmanın kullanılacağı (ya da kullanılmayacağı) herkese açık olmalıdır” diye tweet atarak sonuçları onaylıyor gibi görünüyordu.

Bu ayın başlarında bir TED Konuşmasında Musk, Twitter kullanıcılarının sitede bir tweet’in sıralamasının düşürülüp düşürülmediğini veya terfi ettirilip ettirilmediğini görebilmeleri gerektiğini, böylece “perde arkası manipülasyon” olmadığını söyledi. Twitter’ın kodunun Github’da olması gerektiğini, böylece insanların hataları arayabileceğini ve değişiklik önerebileceğini söyledi. 

Yeni içerik doğrudan gelen kutunuza iletilsin.