Teklif, teknoloji devi ile Twitter arasındaki roller-coaster ilişkisindeki en son gelişme.

gettyimages-1239926796
Elon Musk, Twitter’ın tamamını satın almak istiyor.Getty Resimleri

Milyarder Elon Musk’ın Twitter için büyük bir teklifi var .

Musk, etkili sosyal medya şirketinin her bir hissesi için 54.20 dolar ödemeyi önerdi ve bu, Twitter’a 43 milyar dolar değerinde bir teklifti. Tesla , SpaceX ve diğer şirketleri yöneten girişimci, şimdiden Twitter’ın %9,2’sine sahip. 

Musk, Twitter yönetim kurulu başkanı Bret Taylor’a yazdığı bir mektupta, “Şirketin şu anki haliyle ne gelişeceğini ne de toplumsal zorunluluklara hizmet etmeyeceğini anlıyorum” dedi. “Twitter’ın olağanüstü bir potansiyeli var. Onun kilidini açacağım.”

Musk’ın “en iyi ve son” dediği teklif, iki hafta önce hissesini açıklamasından bu yana teknoloji devi ile Twitter arasındaki roller-coaster ilişkisindeki en son gelişme. Musk, sosyal medya şirketinin en büyük hissedarlarından biridir. Daha sonra Twitter’ın yönetim kurulu üyeliğini geri çevirerek Musk’ın şirketi düşmanca bir şekilde ele geçireceği yönündeki spekülasyonları körükledi. 

İşte Twitter ve Musk arasında devam eden destan hakkında bilmeniz gerekenler:

Musk neden Twitter’ı satın almak istiyor?

Twitter’da 81 milyon takipçisi olan Musk, hizmetin hevesli bir kullanıcısı ve aynı zamanda en yüksek sesle eleştirmenlerinden biri.

Musk, Mart ayında takipçilerine Twitter’ın ifade özgürlüğünü koruduğuna inanıp inanmadıklarını soran bir anketi tweetledi. 2 milyon kişinin yaklaşık %70’inin “hayır” yanıtını verdiği anket sonuçlarının “çok önemli” olacağını söyledi. 

 İlk Değişiklik, hükümetin sansür konuşmaları için geçerlidir, ancak sitede neye izin verilmediği konusunda kendi kuralları olan Twitter gibi şirketler için geçerli değildir.

“Twitter’ın fiili kamu kent meydanı olarak hizmet ettiği göz önüne alındığında, ifade özgürlüğü ilkelerine bağlı kalmamak demokrasiyi temelden baltalıyor. Ne yapılmalı?” bir takip tweetinde söyledi.

Taylor’a yazdığı mektupta Musk, Twitter’a yatırım yaptığını çünkü Twitter’ın “dünya çapında özgür konuşma platformu olma potansiyeline” inandığını söyledi. Amacına ulaşmak için Musk, halka açık şirketin özelleşmesi gerektiğini düşünüyor.

Twitter’ın tepkisi ne oldu?

Twitter CEO’su Parag Agrawal Pazar günü çalışanları “önde dikkat dağıtıcı şeyler” olacağı konusunda uyardı, ancak Musk’ın Twitter’ı satın alma teklifi hakkında henüz kamuoyuna açıklama yapmadı. The Verge , Twitter çalışanlarına şirketin Musk’ın teklifini hala değerlendirdiğini ve “hissedarlarımızın çıkarları için en iyi şekilde” bir karar vereceğini söyledi . 

Twitter bir basın açıklamasında , teklifi aldığını ve yönetim kurulunun “şirketin ve tüm Twitter hissedarlarının çıkarına olduğuna inandığı hareket tarzını belirlemek için teklifi dikkatlice gözden geçireceğini” söyledi.

Twitter, ne zaman karar vermeyi planladığıyla ilgili sorulara hemen yanıt vermedi.

Twitter’ın teklifi kabul etme olasılığı ne kadar?

Bazı analistler bunun olası olmadığını söylüyor. Morningstar’ın kıdemli hisse senedi analisti Ali Mogharabi Perşembe günü bir notta Twitter’ın teklifi kabul etme olasılığının %50’nin altında olduğunu söyledi.

Wedbush Securities analisti Ygal Arounian, Twitter’ın muhtemelen başka alıcılar arayacağını belirtti.

Arounian, “Bizim görüşümüze göre, anlaşma bu [fiyat] seviyesinde yapılmayacak ve Twitter yönetim kurulu bu teklifi veya Bay Musk’ın şirkette veya hissedarların çıkarına olacak şekilde şirkette bir değişikliğe öncülük ettiğini görmeyecek.” yazdı.

Twitter’ın en büyük yatırımcılarından bazıları teklifin çok düşük olduğunu düşünüyor. Suudi milyarder Prens Alwaleed bin Talal bir tweet’te Musk’ın teklifinin ” büyüme beklentileri göz önüne alındığında  @Twitter’ın gerçek değerine yaklaşmadığına” inanmadığını söyledi  .

Girişim kapitalisti ve şirketin erken dönem yatırımcısı Fred Wilson, Twitter’ın tek bir kişi tarafından sahiplenilemeyecek ve kontrol edilemeyecek kadar önemli olduğunu ve platformun ademi merkeziyetçi olması gerektiğini tweetledi .

The Information , duruma aşina olan bir kişiye atıfta bulunarak, kurulun Musk’ın teklifini “istenmeyen” olarak gördüğünü ve Twitter’ın devralmayla mücadele etmesinin beklendiğini bildirdi.

Musk , Perşembe günü Twitter’ı 54.20 dolardan özel olarak almanın yönetim kuruluna değil hissedarlara bağlı olup olmadığını soran bir anketi tweetledi.

Musk Twitter için nasıl ödeme yapar?

264,9 milyar dolarlık net değeriyle Musk’ın dünyanın en zengin insanı olduğu bildiriliyor, ancak Twitter için nasıl ödeme yapacağına dair sorular hala oyalanıyor.

Wall Street Journal , Musk’ın Tesla veya SpaceX’teki hisselerini satabileceğini veya bu şirketlerdeki hissesini teminat olarak kullanarak borç para alabileceğini belirtiyor. Bu seçeneklerin ikisi de finansal olarak ideal değil. 

Perşembe günü bir TED konuşmasında Musk, düşüncelerini değiştirmeden önce “Yeterli varlığım var…” dedi.

Twitter teklifi reddederse ne olur?

Musk, Taylor’a yazdığı mektupta Twitter’ın teklifi reddetmesi halinde şirketteki hissedar olarak pozisyonunu yeniden gözden geçireceğini açıkça belirtti.

Mogharabi notunda, reddin Twitter hissesinin fiyatını düşürebileceğini söyledi. Musk , yeni bir sosyal medya platformu oluşturma fikrini de gündeme getirdi.

“Musk’un teklifi reddedilirse, Twitter ile rekabet etmek için benzer bir sosyal medya platformu oluşturmak için gerekli sermayeyi artırmaya çalışabilir, ancak Twitter’ın 2021’in sonunda yaptığı gibi milyonlarca günlük aktif kullanıcıyı çekmek zor bir iş olacaktır. Mogharabi bir notta yazdı.

Musk Perşembe günkü TED Talk’ta teklifi reddedilirse bir “B planı” olduğunu söyledi, ancak bunun ne olduğunu söylemedi. 

Yeni içerik doğrudan gelen kutunuza iletilsin.